Címkefelhő

CNC-forgácsoló címke

(Népszerűségi mutató: 2426)

A címkéhez kapcsolódó tanfolyamok listája:

Magyarázat:

A CNC-forgácsoló általános anyagvizsgálatokat és geometriai méréseket végez, ellenőriz felületi érdességet, idomszerrel mér, a kész munkadarabok geometriai méreteinek végellenőrzését végzi.

Forgácsolói feladatok során: tanulmányozza és értelmezi a munka tárgyára, céljára vonatkozó dokumentumokat
(műhely-, részösszeállítási, összeállítási, egyszerűbb hidraulikus és pneumatikus, villamos kapcsolási rajz, darabjegyzék, műszaki leírás, gépkönyv stb.).

Tanulmányozza és értelmezi az általános gépészeti anyagokra és alkatrészekre vonatkozó információkat (szabványok, műszaki táblázatok, gyártmánykatalógusok).

Tanulmányozza és értelmezi a munkafolyamatra, eszközökre, technológiára vonatkozó dokumentációt (technológiai előírások, műveletterv, műveleti utasítás,
műszaki leírás, gépkönyv stb.).

Előkészíti a munkafeladat végrehajtását, az ahhoz szükséges anyagokat, segédanyagokat, előre gyártott elemeket, gépeket, szerszámokat, mérőeszközöket, felfogó- és befogóeszközöket, szállító- és emelőberendezéseket, személyi védőfelszereléseket.

Egyszerű gépészeti műszaki rajzokat készít, gépipari alapméréseket végez (hossz, szög, merőlegesség stb.).

Alak- és helyzetpontossági méréseket végez általános eszközökkel, készít, bont, javít, cserél oldható kötéseket és helyzetbiztosító elemeket. Előrajzol szükség szerint a dokumentáció alapján.

Alakítja a munkadarabot kézi forgácsoló alapeljárásokkal (fűrészelés, reszelés, menetkészítés, süllyesztés, dörzsárazás, kéziszerszám-élezés), kézi kisgépes eljárásokkal (darabolás, fúrás, felülettisztítás, kéziszerszám-élezés stb.), gépi forgácsoló alapeljárásokkal (esztergálás, fúrás, marás, gyalulás, vésés, köszörülés).

Egyszerű alkatrészek, szerkezeti egységek elkészítéséhez művelet-, illetve szerelési tervet készít, közreműködik minőségbiztosítási feladatok megvalósításában.

CNC-forgácsolási feladatok keretében: előkészül a munkára, tájékozódik az előző műszakban történtekről, felméri és behatárolja a tennivalókat, ellenőrzi a CNC-gép működőképességét, az olajnyomást a hidraulikus rendszerben, a levegőnyomást, a hűtőfolyadék szintjét, a gépi mérőrendszert, a kenési rendszert, a gép védőrendszerét, a megmunkáló szerszámok, szerszámtartók, forgácsolólapkák állapotát, rögzítettségét, használhatóságát, a szerszámkorrekció-értéktárak, kopáskorrekció-értéktárak adatait, a nullpont-tároló tartalmát, a megadott nullponteltolás értékét, a megmunkálás CNC-programját, szükség esetén módosítást végez.

Tanulmányozza a programot, ellenőrzi a főbb pozíciókat, a szerszámkiosztást, a szerszámokhoz, műveletekhez megadott technológiai paramétereket.

Szükség esetén teszteli a programot, ellenőrzi az előző műszak utolsó munkadarabját, CNC-gépet kezel, ellenőrzi az előgyártmányokat, rögzíti az előgyártmányt a készülékben, meggyőződik a tájolás és a rögzítés
megfelelőségéről.

Legyártja az első munkadarabot, számítógéppel támogatott méréseket végez (SPC), szükség esetén beavatkozik a gép működésébe, esetleg megszakítja a program futását.

Szükség esetén módosítja a szerszámkorrekciókat, a nullponteltolás adatait, technológiai paramétereket, szükség szerint kopáskorrekciót alkalmaz, lapkát vagy szerszámot cserél, eltávolítja a forgácsot a gép munkateréből.

Robotkarokat, munkadarabelkapót kezel, forgácskihordót kezel, a CNC-gép esetleges meghibásodásáról jelentést tesz feletteseinek.

A széria lefutása után a megmunkálótérből eltávolítja a szerszámokat és a készülékeket. Elszámol a felvett eszközökkel, gondoskodik az elhasználódott szerszámok pótlásáról, elvégzi a gépkönyv által előírt napi karbantartási feladatokat.

Kitölti a gyártmánykísérő lapot, jegyzőkönyvet készíttet a selejtről és elkülöníti azt a gyártástól, gondoskodik az utolsó munkadarab ellenőrizhetőségéről, váltótársát tájékoztatja a felmerülő gyártási hiányosságokról.

Elhelyezi, beállítja és rögzíti a munkadarabbefogó készüléket a gépen, beméreti vagy beméri a szerszámokat külső szerszámbemérőgép esetén, felszerszámozza a gépet a megadott terv szerint, belső szerszámbemérés esetén beméri a szerszámokat.

Beírja a szerszámkorrekciók adatait a korrekció értéktárakba, bonyolult megmunkálóprogramot betölt mágneslemezről vagy számítógépes adatátviteli rendszeren keresztül.

Felveszi a munkadarab nullpontját, ellenőrzi, illetve ellenőrizteti az első darab méreteit, alak- és helyzettűréseit.

Szükség esetén egyeztet a programmódosításról a programozó technológussal, egyszerű megmunkáló programot ír.

Tanulmányozza az új munkadarab rajzát, technológiai dokumentációját és ellenőrzi azokat. Alkalmazza az adott szerszámgép-vezérlés elemi utasítás készletét.

Szükség esetén ciklusutasításokat, alprogramtechnikát alkalmaz. Grafikusan ellenőrzi a megmunkálóprogramot. Programfuttatást végez forgácsolás nélkül, szükség esetén módosítja az általa írt megmunkálóprogramot.

A képzés megkezdhető a gépészet szakmacsoportra meghatározott kompetenciák birtokában.

E kompetenciák megszerezhetőek a szakképzést előkészítő évfolyam keretében is.

Vagy

Iskolai előképzettség: nyolcadik évfolyam elvégzésével tanúsított alapfokú iskolai végzettség.

Szókapcsolatok:

személy raktár minőség projekt adó asszisztens oklevél szakszerű szoftver okj-s szaktanfolyam weboldal okj-s képzés angol műhely bérszámfejtés segéd fotográfia fénykép svéd szakképzés pályázat bádog műszaki vezető ruha portéka tanfolyam szakember képesítés biztosítás okj-s tanfolyamok felügyelő tanítás okj-s szaki német felvétel pénz fotó szakelőadó japán weblap auditor tanfolyamok spanyol webhely felnőttképzés okj honlap képzések mesterség szakismeret ismeret fémlemez képzés okirat okj-s tanfolyam bizonyítvány okj-s szakképesítés foglalkozás színvonal iskola fejlesztő kreativitás grafika auditálás adóbevallás CNC-forgácsoló dokumentáció kezelő kéz szaktanfolyam fényképfelvétel okj-s szakképzés okj-s képzések suli üzlethelyiség francia szakképesítés mester hivatás javítóműhely olasz számítógépes fizikai munka oktatásszervező bér oktatás

Vissza az előző oldalra

hirdetés